Πώς προέκυψαν κάποιες συγκεκριμένες εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα…

Στην καθημερινότητα μας χρησιμοποιούμε πολύ συχνά συγκεκριμένες φράσεις που όμως δεν ξέρουμε πώς προέκυψαν. Στη συνέχεια, θα παραθέσουμε μια σειρά από φράσεις καθώς και τον τρόπο με τον οποίο προήλθαν. Έτσι θα σας λυθούν αρκετές απορίες.

 

  • «Λυδία λίθος»: Μεταφορικά σημαίνει, κάθε μέθοδος που συντελεί στην εξακρίβωση της αλήθειας. Η «Λυδία λίθος» ήταν μια μαύρη σκληρή πέτρα επάνω στην οποία οιδοκιμαστές, έτριβαν τα χρυσά νομίσματα για να εξακριβώσουν τη γνησιότητά τους από το ίχνος που άφηναν.
  • «Τα μυαλά σου και μια λίρα»: Την εποχή της Τουρκοκρατίας, ζούσε στην Αθήνα ένας Αλβανός που ονομαζόταν Κιουλάκ Βογιατζή. Αυτός γύριζε στα σπίτια των Ελλήνων και εισέπραττε τον κεφαλικό φόρο. Κρατούσε μάλιστα, στα χέρια του ένα ρόπαλο και απειλούσε ότι θα σπάσει το κεφάλι σε όποιον δεν του έδινε μια χρυσή λίρα ή δύο φλουριά όπως απαιτούσε ο φόρος κάθε 6 μήνες. Ήταν όμως, τόσο χαζός που δεν ξεχώριζε τα διάφορα νομίσματα, έτσι ορισμένοι Έλληνες όταν δεν είχαν να πληρώσουν γυάλιζαν μπρούτζινες δεκάρες και του τις έδιναν για χρυσές. Από τότε έμεινε η φράση που τη χρησιμοποιούμε για τους ελαφρόμυαλους.
  • «Σκότωσε την κότα με τα χρυσά αυγά»: Η φράση χρησιμοποιείται για τους άπληστους και τους αχόρταγους. Αποδίδεται στον Αίσωπο, ο οποίος αναφέρει σε έναν από τους μύθους του για τον άπληστο ιδιοκτήτη μιας κότας που γεννούσε χρυσά αυγά. Όταν την σκότωσε για να πάρει όλο το χρυσό μαζεμένο, είδε ότι η κότα ήταν φυσιολογική όπως όλες οι άλλες. Έτσι πηγαίνοντας για τα πολλά, έχασε και τα λίγα.
  • «Μας έβαλε φέσι»: Έκφραση που τη χρησιμοποιούμε για όποιον μας οφείλει και δεν μας πληρώνει. Η φράση προέκυψε ως εξής: την εποχή που οι Τουρκοι έκαναν επιδρομές στην Πελοπόννησο, κάποιοι Τριπολιτσιώτες με αρχηγό το Νικητάκη Φραγκιά, έστησαν ένα βράδυ καραούλι και σκότωσαν μια ομάδα από αυτούς. Ένας Έλληνας, ο Γιάννης Παπατζόρης, αστειευόμενος, φόρεσε ένα τούρκικο φέσι και φώναξε πως δήθεν ήθελε ενισχύσεις. Κάποιος από την ομάδα δεν κατάλαβε το αστείο και τον σκότωσε. Κάποιο από τους αρματολούς είπαν τότε, ότι τον σκότωσε επίτηδες επειδή του χρωστούσε χρήματα και δεν του τα έδωσε.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *