Πώς να φτιάξετε σπιτικό… σούσι!

Κύριο μέλημα για να φτιάξετε σπιτικό σούσι είναι φυσικά η καθαριότητα και τα υλικά! Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα μαγαζάκια που πουλούν ασιατικά τρόφιμα στα οποία  μπορείτε να βρείτε τις κατάλληλες πρώτες ύλες.

Υλικά

  • Φύλλα φύκι Nori
  • Καπνιστός Σολωμός ή Τόνος στραγγισμένος χωρίς λάδι ή Καβουρόψιχα
  • Αβοκάντο ή Αγγούρι ή Καρότο
  • Ρύζι για σούσι
  • Ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Rice vinegar (υγρό για μαγειρική παραγμένο από ρύζι)
  • Wasabi
  • Σάλτσα σόγιας (soy sauce)
  • Πίκλες πιπερόριζας (gari)
  • Βamboo Μat (ή απλό suppla εμπορίου από λεπτά ξυλαράκια για να μας βοηθά στο τύλιγμα των ρολών)

 

Χρήσιμες Συμβουλές

Θα χρειαστείτε ένα bamboo mat για το τύλιγμα των  ρολών του sushi. Απαραίτητο είναι ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι. Αναζητήστε τα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με είδη ασιατικής κουζίνας.

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σ’ ένα μπολ νερό και λίγο ξύδι. Αυτό χρησιμεύει ώστε να βρέχουμε τα χέρια μας αρκετά συχνά και να μην κολλάει το ρύζι όταν θα το απλώνουμε επάνω στο nori (φύκι).
  2. Κόβουμε τα υλικά για την γέμιση. Κόψτε προσεχτικά και σε σχετικά λεπτές λωρίδες τα υλικά που χρειάζονται κόψιμο, όπως το καρότο, το αγγούρι, τον σολωμό και τον τόνο.
  3. Πλένουμε το ρύζι. Το κλειδί για όλα τα είδη σούσι είναι το ρύζι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το φτιάξετε αλλά οι περισσότεροι από αυτούς θα καταλήξουν στο ίδιο αποτέλεσμα.
  4. Ξεκινήστε με το καθάρισμα – ξέπλυμα του ρυζιού. Επαναλάβετε μέχρι το νερό να είναι καθαρό. Μόλις τελειώσετε, στραγγίστε καλά ώστε να φύγει το περισσότερο νερό από το ρύζι και αφήστε το για 30 περίπου λεπτά.
  5. Βράζουμε το ρύζι. Η αναλογία του ρυζιού με το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για να το βράσουμε είναι 1:1. Δηλαδή όσες κούπες ρύζι βάλουμε, τόσες θα είναι και οι κούπες με το νερό.
  6. Ετοιμάζουμε την ειδική sauce για το ρύζι, καθώς περιμένουμε να βράσει. Προσθέτουμε σε ένα τηγάνι λίγο αλάτι, ζάχαρη και rice vinegar. Θερμαίνουμε σε χαμηλή φωτιά το μείγμα, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά, και στην συνέχεια, το μεταφέρουμε σε ένα παγωμένο δοχείο για να κρυώσει λιγάκι.
  7. Αφού βράσει το ρύζι, το βάζουμε σε άλλο μπολ για να κρυώσει λιγάκι και ρίχνουμε την rice vinegar που φτιάξαμε. Ανακατεύουμε καλά.
  8. Βάζουμε ένα φύλλο από φύκι nori επάνω στο Βamboo Μat ή στο suppla. Προσοχή! Το φύκι έχει δύο πλευρές, η μία είναι γυαλιστερή και η άλλη πιο σκληρή. Τοποθετούμε το ρύζι στην σκληρή πλευρά, διαφορετικά δε θα κολλάει στην συνέχεια.
  9. Απλώνουμε το ρύζι σε στρώμα πάχους 4 – 6 χιλιοστών. Επιλέγουμε ένα από ατα υλικά που έχουμε κόψει σε λωρίδες και τα τοποθετούμε στην άκρη που θα αρχίσουμε να τυλίγουμε. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε στο κέντρο και λίγο wasabi, εάν επιθυμούμε πιο πικάντικη και παραδοσιακή γεύση. Αν δε αντέχεται τα καυτερά μην το διακινδυνεύετε.
  10. Τυλίγουμε. Κρατάμε το ρολό με το αριστερό χέρι και με το δεξί το ραντίζουμε με νερό. Εάν δεν βρέξουμε το φύκι αρκετά καλά, μετά θα είναι πολύ σκληρό για να το μασήσουμε. Επίσης, επειδή το ρύζι κολλάει πολύ, βρέχουμε το μαχαίρι μας συνέχεια καθώς κόβουμε τα ρολά σε φέτες.

 

Σερβίρισμα

Βάζουμε τα σούσι μας σε μία πιατέλα. Μαζί με τα σούσι βάζουμε μια μικρή ποσότητα wasabi στην άκρη του πιάτου, καθώς επίσης και λίγα φύλλα gari (πίκλες πιπερόριζας). Το gari χρησιμεύει για να καθαρίζει τη γεύση από τον ουρανίσκο μεταξύ των διαφορετικών ειδών Sushi. Σε ξεχωριστό μπολάκι βάζουμε λίγη soy sauce όπου προαιρετικά προσθέτουμε λίγο από το wasabi και ανακατεύουμε. Εκεί βουτάμε το sushi μας λίγο πριν το φάμε.

 

 

Καλή επιτυχία!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *