Πώς να φτιάξεις ένα απολαυστικό τιραμισού…

Το τιραμισού είναι κλασικό και αγαπημένο γλυκό της Ιταλίας, γνωστό και ως “Tuscan Trifle” (η σαχλαμάρα της Τοσκάνης). Το επιδόρπιο δημιουργήθηκε αρχικά στη Σιένα, στη βορειοδυτική ιταλική επαρχία της Τοσκάνης. Η βελούδινη κρέμα του και η δροσιστική αίσθηση είναι δύο από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Η διαδικασία παρασκευής του είναι εύκολη και σχετικά σύντομη.

Υλικά (για 8 – 10 μερίδες):

  • 2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ (πωλούνται στα σούπερ μάρκετ)
  • 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε (πωλούνται στα σούπερ μάρκετ)
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 250 γρ. γάλα
  • 2 κουτ. σούπας στιγμιαίος καφές
  • 70 γρ. κονιάκ ή κάποιο άλλο λικέρ
  • κακάο για πασπάλισμα

 

Διαδικασία:

1. Βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη άχνη σ’ ένα ανοξείδωτο μπολ και το στερεώνουμε πάνω από μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό που βράζει (μπεν μαρί). Ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί αρκετά. Αυτό μας βοηθάει ώστε να παστεριώσουμε τους κρόκους και να αποφύγουμε κρούσματα σαλμονέλας. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια το ανακατεύουμε με το μασκαρπόνε.

2. Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε, σε δόσεις, στο μείγμα τυριού-κρόκων. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα απαλά για να μην χάσει τον όγκο της, έως ότου να προκύψει ένα ενιαίο μείγμα.

3.  Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε το γάλα με τον καφέ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ. Βουτάμε μέσα στο ρευστό μίγμα τα μπισκότα σαβαγιάρ ένα-ένα για λίγα δευτερόλεπτα το καθένα και από τις δύο πλευρές. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε πολλή ώρα γιατί θα διαλυθούν. Τα βάζουμε σ’ ένα επίπεδο ταψί ή σε πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να καλύψουμε τον πάτο. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα  την μισή ποσότητα της κρέμας που φτιάξαμε και στην συνέχεια, την καλύπτουμε με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ, βουτώντας τα και πάλι ένα-ένα στο μείγμα του καφέ. Από πάνω στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να «δέσει» καλά το μίγμα της κρέμας.

4. Σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με κακάο.

 

Καλή επιτυχία!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *