Πώς να προετοιμάσω το παιδί για την πρώτη φορά στο σχολείο!

Έφτασε επιτέλους αυτή η υπέροχη αλλά και δύσκολη στιγμή που το παιδάκι σας θα πάει σχολείο. Συνήθως, τα σημαντικά βήματα στη ζωή όπως αυτό συνοδεύονται από προσμονή αλλά και αγωνία για το αν το παιδί θα προσαρμοστεί στην καινούρια φάση της ζωής του. Η προετοιμασία για την πρώτη μέρα στο σχολείο ξεκινά από πολύ νωρίς. Μέσα από τα θεμέλια που χτίζει η οικογένεια και το νηπιαγωγείο . Δεν είναι τυχαίο το ότι το νηπιαγωγείο εντάχθηκε στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Στο νηπιαγωγείο το παιδί βάζει σε τάξη τα όσα έχει μάθει από το σπίτι και τα όσα του χρειάζονται ως γνώσεις για να πάει στο σχολείο. Άρα η ένταξη τους μετά σε μία σχολική τάξη είναι πολύ πιο ομαλή εάν έχει προϋπάρξει η προσχολική αγωγή.

Το πρώτο διάστημα, στον καινούργιο αυτό χώρο που λέγεται δημοτικό, συμβαίνουν πολλά απροσδόκητα περιστατικά. Στο διάστημα που το παιδί προσαρμόζεται μπορεί για παράδειγμα να νιώσει εγκλωβισμένο ανάμεσα στην πειθαρχία και τις κοπιαστικές προσπάθειες μάθησης. Φυσικά μπορείτε να το βοηθήσετε ώστε αυτή η αρχή να είναι όμορφη. Η πρώτη επαφή με το σχολείο και τα μηνύματα που το παιδί παίρνει από τους γονείς είναι σημαντικά για την ομαλή προσαρμογή του σε αυτό, με τους εξής τρόπους:

1. Μιλήστε του από πριν με ενθουσιασμό για το ότι μεγάλωσε και θα πάει επιτέλους σχολείο όπου θα μάθει τόσα ωραία πράγματα και θα γνωρίσει καινούριους φίλους.

2. Αν είναι δυνατό επισκεφθείτε από πριν μαζί το σχολείο ώστε να ξέρει πού θα πάει.

3. Ετοιμάστε μαζί με χαρά το δωμάτιό του ή τον χώρο που θα μπορεί αργότερα να διαβάζει. Αφήστε το να διαλέξει ωραία μολύβια και σχολικά είδη από πριν, χωρίς το άγχος της τελευταίας στιγμής.

4. Είναι σημαντικό να μην δείχνετε ανήσυχοι για το αν θα τα καταφέρει να προσαρμοστεί, αλλά μεταδώστε του τη σιγουριά και την ηρεμία σας ότι όλα θα πάνε καλά.

5. Όσο πλησιάζει η πρώτη μέρα για το σχολείο αντιμετωπίστε το σαν μια γιορτή για όλη την οικογένεια. Πάρτε του μικρά σχολικά δωράκια, κάντε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες και συνοδέψτε το την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Αν το παιδί δείχνει ανήσυχο, καθησυχάστε το και εξηγήστε του ότι αυτό είναι φυσιολογικό αλλά μόλις βρεθεί με τ’ άλλα παιδιά θα νιώσει καλύτερα.

Είναι σημαντικό για το παιδί να κατανοήσει ότι παρόλο που οι γονείς του δεν βρίσκονται μαζί του, το υποστηρίζουν, ενδιαφέρονται και επιθυμούν για εκείνο το καλύτερο δυνατό.

Ελπίζουμε οι συμβουλές σας να σας βοηθήσουν στην ομαλότερη προσαρμογή του παιδιού σας στο σχολικό περιβάλλον!!