Πώς να “νικήσω” τον πονόδοντο!

Όλοι μας έχουμε ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή από έντονο και ξαφνικό πονόδοντο. Ένα χαλασμένο ή σπασμένο δόντι, κάποια μόλυνση των ούλων, καθώς και η ευαισθησία στη ρίζα του δοντιού είναι μερικά μόνο από τα κοινά στοιχεία που, μπορεί να οδηγήσουν σε άσχημο πονόδοντο. Μερικές φορές, μάλιστα, κάποια μόλυνση των αυτιών ή ακόμα και η ιγμορίτιδα μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε αβάσταχτο πόνο.

Στο παρακάτω άρθρο, θα ασχοληθούμε με απλές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε προσωρινά τον πονόδοντο στο σπίτι σας!

 • Η εφαρμογή γαριφαλέλαιου στο μολυσμένο δόντι είναι μια από τις πιο απλές θεραπείες του πονόδοντου. Προσθέστε μερικές σταγόνες από έλαιο γαρίφαλου σε μια μπατονέτα και τοποθετήστε την στην πληγείσα περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο μουδιάζετε τον πόνο, αλλά βοηθάτε και στον περιορισμό της μόλυνσης.
 • Αν δεν έχετε γαριφαλέλαιο, μασήστε απλά ένα γαρίφαλο. Καθώς το μασάτε, οι χυμοί του θα διαποτίσουν το δόντι που σας πονάει και θα σας προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο.
 • Μπορείτε, επίσης, να αναμίξετε λίγο πιπέρι σε σκόνη μαζί με το γαριφαλέλαιο για πιο άμεση ανακούφιση από τον πόνο.
 • Ο χυμός του κρεμμυδιού θεωρείται, επίσης, ιδιαίτερα αποτελεσματικός γι’ αυτή τη θεραπεία. Τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι κρεμμυδιού στο δόντι που σας πονάει και αφήστε τα υγρά του να διαρρεύσουν, καθώς έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα και να παρέχουν ανακούφιση από τον πονόδοντο.
 • Πέρα από το κρεμμύδι, το σκόρδο είναι κι αυτό ένα εξαιρετικό αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακό φάρμακο, το οποίο μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πονόδοντο. Απλώς λιώστε μια σκελίδα και κρατήστε την επάνω στο μολυσμένο δόντι.
 • Kάνετε πλύσεις με χλιαρό χαμομήλι, είναι πιθανό να νιώσετε καλύτερα. Προσπαθήστε να μη μασήσετε από τη μεριά που πονά
 • Για ακόμα πιο άμεση ανακούφιση από τον πόνο, δοκιμάστε να κάνετε κομπρέσες με πάγο.
 • Mην κάνετε μπουκώματα με οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό. Όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά είναι πιθανό να προκαλέσει ελαφρύ έγκαυμα στο στόμα.

 Λάθη που πρέπει να αποφύγετε!

 1. Μην πειράζετε επανειλημμένως το σημείο του πόνου με οδοντογλυφίδες.
 2. Μην κάνετε κατάχρηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Είναι σημαντικό να σέβεστε τους απαραίτητους χρόνους ανάμεσα στη λήψη ενός αναλγητικού και του επόμενου, καθότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να αποδειχτούν «βαριά» για το στομάχι.
 3. Μην κρατάτε στο στόμα σας ροφήματα πολύ ζεστά ή παγωμένα, γιατί εντείνουν την ενόχληση. Προτιμήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου.
 4. Μην επιλέγετε σκληρές και τραγανιστές τροφές, γιατί ακόμα κι αν τις οδηγείτε στην άλλη πλευρά του στόματός σας, όλα τα δόντια έρχονται σε «βίαιη» επαφή μεταξύ τους με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται ο πόνος.
 5. Μην ξεπλένετε το στόμα σας με αλκοολούχα ποτά, γιατί η αναισθητική δράση τους είναι στιγμιαία, οδηγώντας σας τελικά να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι, όσο πονάει το δόντι σας, είναι καλύτερα να αποφεύγετε να τρώτε καυτά τα φαγητά σας, καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση των βακτηρίων στο στόμα. Παρόλο που οι παραπάνω πρακτικές μπορούν να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο ενός δοντιού, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο της ιατρικής θεραπείας. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο κρίνεται απαραίτητη!