Πώς να βοηθήσετε κάποιον που βρίσκεται σε κρίση πανικού…

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που βρίσκεται σε κρίση πανικού…

Μια κρίση πανικού μπορεί να είναι κάτι ανησυχητικό κ άλλες φορές όχι. Το άτομο που βρίσκεται σε κρίση αισθάνεται αβοήθητο σε κάτι που μοιάζει με μια απλή κατάσταση άλλα ίσως και να μην είναι.Οι κρίσεις πανικού διεγείρουν το σώμα σε ένα μέγιστο επίπεδο ενθουσιασμού που κάνει το άτομο να αισθάνεται ότι δεν είναι ο εαυτός του. Το μυαλό ετοιμάζεται για μια ψεύτικη πάλη. Η αδρεναλίνη απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια στην κυκλοφορία του αίματος και αρχίζει η διαδικασία. Ο νους δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν πραγματικό κίνδυνο από αυτόν που βρίσκεται στο μυαλό τους. Δεν υπήρξε ποτέ μια καταγεγραμμένη περίπτωση ενός ατόμου που πεθαίνει από μια κρίση πανικού. Μπορούν να είναι μοιραίες μόνο αν συνοδεύονται από προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, όπως το άσθμα. Για να βοηθήσετε το επεισόδιο να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.

1. Παρακολουθήστε τα συμπτώματα. Εάν ο άνθρωπος δεν έχει υποστεί ποτέ κρίση πανικού πριν, θα πανικοβληθεί  και ίσως να μην ξέρει τι του συμβαίνει. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
-Αίσθημα παλμών ή πόνος στο στήθος
-Αύξυση του καρδιακού ρυθμού
-Υπερβολική αναπνοή
-Τρόμος
-Ζάλη /Αίσθημα αδυναμίας
-Μούδιασμα στα δάκτυλα των χεριών ή τα δάκτυλα των ποδιών
-Ιδρώτας
-Έχουν ναυτία
-Κοιλιακές κράμπες
-Ρίγος
-Ξερό στόμα
-Δυσκολία στην κατάποση
-Αποσυνδεδεμένο συναίσθημα
-Πονοκέφαλο

2. Καταλάβετε τι περνούν. Τα άτομα με κρίσεις πανικού έχουν ξαφνικές κρίσεις φόβου που διαρκούν μερικά λεπτά, έως και μία ώρα, αλλά σπάνια διαρκεί περισσότερο, επειδή το σώμα δεν έχει αρκετή ενέργεια για να πανικοβληθεί για τόση πολύ ώρα. Οι κρίσεις πανικού χαρακτηρίζονται από φόβο καταστροφής ή απώλειας ελέγχου ακόμη και όταν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Μια κρίση πανικού μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς προφανή λόγο. Αν και είναι αρκετά ενοχλητικές, οι κρίσεις πανικού δεν είναι απειλητικές για τη ζωή.

3. Αν είναι η πρώτη φορά που το άτομο το βιώνει αυτό, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν το άτομο έχει διαβήτη, άσθμα ή άλλα ιατρικά προβλήματα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα μιας καρδιακής προσβολής. Έχετε το υπόψη κατά την αξιολόγηση της κατάστασης.

4. Μην απορρίπτετε τους φόβους τους λέγοντας τους  “είναι όλα στο μυαλό σου”, ή “αντιδράς υπερβολικά” θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Ο φόβος είναι πολύ πραγματικός και εκείνη τη στιγμή το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τους βοηθήσετε να τον αντιμετωπίσουν. Απλώς πείτε “θα είστε εντάξει” και προχωρήστε στην αναπνοή και οδηγήστε το άτομο σε κάποιο ανοιχτό χώρο για να ηρεμήσει.

5. Τέλος, μην τους αφήνετε μόνους τους. Μείνετε μαζί τους μέχρι να ανακάμψουν. Μην αφήνετε ποτέ κάποιον που αγωνίζεται να αναπνεύσει μόνο του. Το άτομο μπορεί να φαίνεται σαν να είναι εχθρικό ή αγενές, περιμένετε μέχρι να επανέλθει στο φυσιολογικό του χαρακτήρα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *