Πώς δεν θα κολλήσω γρίπη!

Πώς δεν θα κολλήσω γρίπη! – Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

To συγκεκριμένο άρθρο σας προτείνει τρόπους για να μην κολλήσετε γρίπη φέτος το χειμώνα: 

1. Μην αγγίζεις

Επειδή είναι δύσκολο να μην αγγίζεις τις επιφάνειες που μπορεί να έχουν μικρόβια, δηλαδή σχεδόν τα πάντα, καλύτερα να κρατάς τα χέρια σου μακριά από το πρόσωπό σου (στόμα, μάτια, μύτη, μάτια), απ΄όπου μπορούν πολύ εύκολα να εισέλθουν τα μικρόβια στον οργανισμό σου.

2. Πλύνε συχνά τα χέρια σου

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών σου (χωρίς να σου γίνει εμμονή)  θα κρατήσει μακριά τα μικρόβια από τον οργανισμό σου. Πλύνε τα χέρια σου οπωσδήποτε πριν το φαγητό, με ζεστό νερό, και σκούπισέ τα καλά-καλά. Αν είσαι σε δημόσια τουαλέτα, απόφυγε να πιάσεις τα πόμολα, τη βρύση και οτιδήποτε άλλο. Κάποιο τρόπο θα βρεις.

3. Σταμάτα να αγχώνεσαι τόσο πολύ

Το έχεις ξανακούσει: το στρες δεν επιδρά αρνητικά μόνο στο μυαλό σου αλλά και στο σώμα σου. Ανεβάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης, που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες δεν τρώνε υγιεινά, δεν γυμνάζονται και δεν κοιμούνται αρκετά, παράγοντες που κάνουν τον οργανισμό πιο ευάλωτο στα μικρόβια.

4. Πιες νερό και τσάι

Το νερό προφυλάσσει τον οργανισμό σου από την αφυδάτωση και χρησιμοποιείται από κάθε κύταρό σου για να απομακρύνει τις τοξίνες και τα μικρόβια. Το τσάι από την άλλη ενισχύει το ανοσοποιητικό σου. Πιες το με ένα κουταλάκι μέλι.

5. Πρόσεχε τι τρως

Ό,τι τρως επηρεάζει την ανθεκτικότητα του οργανισμού σου απέναντι στα μικρόβια. Δίνοντας σημασία στη διατροφή σου ενισχύεις τον οργανισμό σου. Απόφυγε ανθυγιεινές τροφές που περιέχουν πολλή ζάχαρη και λιπαρά, όπως γλυκά και τηγανητά.

6. Γυμνάσου

Αν γυμνάζεσαι τακτικά έχεις μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσεις, αφενός μεν γιατί μειώνεις τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σου και αφετέρου γιατί δυναμώνεις το ανοσοποιητικό σου.

7. Κοιμήσου καλά

Ο οργανισμός σου έχει ανάγκη 7 με 8 ώρες την ημέρα, για να προλαβαίνει να ξεκουράζεται και να αναπληρώνει τις δυνάμεις του. Όσο λιγότερο κοιμάσαι τόσο πιο ευάλωτος είσαι στα μικρόβια.