Πως να φτιάξετε τον δικό σας χαρταετό…

 Απλές συμβουλές για εκείνους που δεν παραλείπουν το έθιμο αυτό κάθε χρόνο και θέλουν να περάσουν σε μια πρωτότυπη ιδέα πέρα από τα “έτοιμα”

 

Υλικά:

 • Πολύ λεπτό χαρτί ή νάιλον
 • Κόλλα(ή διαφανή κολλητική ταινία)
 • Χρωματιστές χάρτινες λωρίδες (περίπου 20 εκ. η καθεμία)
 • 3 καλάμια ή βέργες από ελαφρύ ξύλο ίσου μήκους (60-80 εκ.)
 • Σύρμα
 • Ψαλίδι
 • Λεπτό σπάγκο

Κατασκευή:

 1. Δένετε σφιχτά μεταξύ τους τα 3 ξυλάκια στο κέντρο (τα δύο χιαστή και το τρίτο οριζοντίως) και αφήνετε 50 εκ. σπάγκο να κρέμεται.
 2. Με ένα μαχαίρι, χαράζετε μικρές εγκοπές στις άκρες των ξύλων. Ξεκινάτε να σχηματίζετε την περίμετρο του χαρταετού σας, δένοντας στην άκρη της μίας βέργας το λεπτό σύρμα και προχωρώντας διαδοχικά στις υπόλοιπες, περνώντας και σφίγγοντας το σύρμα στις εγκοπές που έχετε κάνει. Φροντίστε να είναι ίσες οι αποστάσεις μεταξύ των ξύλων ώστε το εξάγωνό σας να είναι κανονικό.
 3. Τοποθετήστε το σκελετό πάνω στο χαρτί (ή το νάιλον) και κόψτε το περιμετρικά, αφήνοντας περιθώριο 5 εκ. περίπου.
 4. Διακοσμήστε το χαρτί που μόλις κόψατε, ζωγραφίζοντάς το ή κολλώντας άλλα σχέδια.
 5. Κολλήστε το χαρτί πάνω στον εξάγωνο σκελετό, αξιοποιώντας το περιθώριο που έχετε αφήσει για να το τυλίξετε γύρω από το σύρμα. Χρησιμοποιήστε κόλλα ή ταινία.
 6. Στερεώστε δύο ίσα κομμάτια σπάγκου στις άκρες δύο διπλανών ξύλων αντιστοίχως. Το μήκος του σπάγκου πρέπει να είναι ίσο με το μήκος του ξύλου από το κέντρο ώς την άκρη του. Ενώστε τα δύο κομμάτια σπάγκου μεταξύ τους, ώστε να τοποθετήσετε εκεί την ουρά.  Το μήκος της ουράς πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερο από το μήκος του χαρταετού. Στον σπάγκο της ουράς, δέστε τις χρωματιστές λωρίδες σε απόσταση περίπου 20 εκ. μεταξύ τους.
 7. Στις απέναντι άκρες των ξύλων στα οποία δέσατε την ουρά, τοποθετήστε τα ζύγια. Δέστε στα άκρα δύο ίσα κομμάτια σπάγκου και ενώστε τα με τον σπάγκο που έχετε αφήσει να κρέμεται στο κέντρο, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης, τοποθετήστε την καλούμπα.

Καλή σας διασκέδαση… 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *