Πως να στολίσετε και να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χωρίς χημικές βαφές…

Πως να στολίσετε και να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χωρίς χημικές βαφές…

Αν δεν θέλετε να βάψετε τα αυγά σας με χημικές βαφές, μπορείτε  πολύ απλά να το κάνετε με φυσικά χρώματα. Είναι εύκολο αλλά και πιο υγιεινό. Τα περισσότερα από αυτά τα χρώματα τα χρησιμοποιείτε καθημερινά στην κουζίνα σας, αλλά υπάρχουν κ άλλοι τρόποι όπως το να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα,φυτά ακόμα κ υφάσματα για να βάψετε τα πασχαλινά αυγά σας. Δείτε παρακάτω όλους τους τρόπους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε…

1.

Coloring eggs in bright colors for Easter holiday

Ένας τρόπος είναι να βάψετε τα αυγά σας με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Βράζετε τα αυγά,τα αφήνετε να στεγνώσουν και να κρυώσουν πολύ καλά και στη συνέχεια τοποθετείτε νερό, 2 κουταλιές του γλυκού ξύδι και το χρώμα ζαχαροπλαστικής μέσα σε ένα μικρο μπολ και ανακατεύετε. Στη συνέχεια προσθέτετε και τα αυγά και όταν έχουν πάρει χρώμα τα βγάζετε και τα σκουπίζετε με λίγο λάδι για να γυαλίσουν.

2.

pos-na-ftiaxo-vafi-aygon-me-kremmydia

Ένας ακόμη τρόπος είναι να βάψετε τα αυγά σας με κρεμμυδόφυλλα. Παίρνετε τα ξερά φύλλα από το κρεμμύδι, τα τυλίγετε γύρω από τα αυγά και τα τοποθετείτε ένα- ένα μέσα σε ένα κομμάτι καλσόν, τα δένετε κόμπο για να παραμείνουν οι φλούδες στη θέση τους και η συνέχεια είναι η ίδια,.Προσθέτετε ξύδι κ όταν είναι έτοιμα τα γυαλίζετε με λίγο λάδι.

3.

rose-thumb-large

Ένας πολύ γνωστός τρόπος από παλιά είναι να βάψετε τα αυγά σας με ριζάρι. Το ριζάρι ειναι η ρίζα ενός αυτοφυούς θάμνου. Διαλέξτε αυτό που είναι σε κομματάκια, σαν μικρά ξυλάκια και τα αυγά σας θα βγουν κατακόκκινα.

4.

kokkina-auga-arxeiou

Αν θέλετε τα αυγά σας κόκκινα μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το κάτω μέρος των παντζαριών.Βάλτε τα αυγά σας να βράσουν με 3-4 κομμένα παντζάρια, προσέθετε ξύδι και αφού σβήσετε τη φωτιά κ τα αυγά έχουν βράσε,ι αφήστε τα για αρκετές ώρες μέσα στην κατσαρόλα με τα παντζάρια ώστε να πάρουν καλά το χρώμα.Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το κόκκινο λάχανο αλλά και τα μαύρα φραγκοστάφυλα.

5.

eggs7-thumb-large

Κάτι πολύ διαδεδομένο είναι και το βάψιμο με διακοσμημένα φύλλα λουλουδιών. Τοποθετείτε πάνω στο αυγό το λουλούδι που θέλετε ώστε να πάρει το σχήμα του (συνήθως μαργαρίτες) και στη συνέχεια το δένετε με καλσόν ώστε να μείνει το λουλούδι ακίνητο. Τα τοποθετείτε στη κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέτετε τη βαφή που εσείς έχετε διαλέξει και με τη γνωστή διαδικασία τα βράζετε και έχετε στολισμένα τα αυγά σας.

6.

IMG_2044-630606-avgo-copy

Τέλος ένας πολύ ιδιαίτερος τρόπος για να βάψετε τα αυγά σας είναι να χρησιμοποιήσετε χαρτάκια γκοφρέ ή κλωστές φλος για να τα κάνετε πολύχρωμα.Αυτά που θα χρειαστείτε είναι οι κλωστές ή τα γκοφρέ και αλουμινόχαρτο. Κόψτε τις κλωστές σε μικρά  κομμάτια ,βρέξτε λίγο το αυγό, προσθέστε πάνω σε ένα μικρο κομμάτι αλουμινόχαρτο τις κλωστές κ στη συνέχεια τοποθετήστε πάνω το αυγό και τυλίξτε το. Βάλτε το στην κατσαρόλα με το νερό και βράστε το για 20 λεπτά.

Extra tips :
-Τα αυγά να είναι λευκά για να φαίνεται το χρώμα πιο ωραίο.
-Χρησιμοποιήστε ξύδι για να φαίνεται πιο έντονο το χρώμα.
-Η μαγειρική σόδα τα δυναμώνει.
-Βγάλτε νωρίτερα τα αυγά έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μην σπάσουν κατά το βράσιμο.
-Μόλις στεγνώσουν γυαλίστε τα με ελαιόλαδο.

Καλό Πάσχα!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *