Πως να καταλάβετε αν πάσχετε από διπολική διαταραχή και πώς να τη διαχειριστείτε…

Πως να καταλάβετε αν πάσχετε από διπολική διαταραχή και πώς να τη  διαχειριστείτε…

Η διπολική διαταραχή είναι ένας τύπος διαταραχής της διάθεσης που επηρεάζει περίπου κάθε δύο στους 100 ανθρώπους και εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους αυξημένης διάθεσης ,γνωστών ως μανία. Αυτά τα μανιακά επεισόδια εναλλάσσονται σε μια καταθλιπτική διάθεση. Η διπολική διαταραχή έχει συχνά μια πρώιμη έναρξη. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν εσείς ή τα άτομα που σας ενδιαφέρουν μπορεί να έχετε διπολική διαταραχή. Κατανοήστε τα σημάδια ενός υπομανιακού επεισοδίου. Είναι μια ανώμαλη και επίμονα αυξημένη διάθεση που διαρκεί τέσσερις ημέρες. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ευερεθιστότητα και άλλα συμπτώματα. Tα συμπτώματα είναι τα εξής :

Τα συναισθήματα του ενθουσιασμού.
Ευερέθιστος.
Φουσκωμένη αυτοεκτίμηση ή μεγαλοπρέπεια.
Μειωμένη ανάγκη ύπνου.
Ομιλία υπό πίεση ή ομιλία που είναι γρήγορη και έντονη.

Πιο αναλυτικά…

1. Ψάξτε για δραστικές αλλαγές διάθεσης. Η διπολική διαταραχή είναι γνωστό ότι έχει ως αποτέλεσμα πολύ εμφανείς αλλαγές διάθεσης. Πόσο διαρκούν αυτές οι διαθέσεις και πόσο ισχυρές είναι αυτές εξαρτώνται από το πόσο ισχυρή είναι η διπολική διαταραχή. Εάν παρατηρήσετε ακραίες αλλαγές στη διάθεσή σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να ανακαλύψετε αν έχετε διπολική διαταραχή.

2. Μια μανιακή κατάσταση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε εξαιρετικά χαρούμενος, κοινωνικός και πιθανώς ευερέθιστος. Παρουσιάζεται ακραία ευερεθιστότητα και ανυπομονησία με τους άλλους.

3.Ένα άτομο που βρίσκεται σε μια μανιακή κατάσταση θα είναι πιθανώς υπερυψωμένο, υπερβολικά σίγουρο ότι μπορεί να ξεκινήσει πολλά μεγάλα έργα με διάσπαρτο τρόπο.Επίσης παρουσιάζεται μια απερίσκεπτη συμπεριφορά. Κατά τη διάρκεια ενός μανιακού επεισοδίου, ένα άτομο μπορεί να κοιμάται με πολλούς ανθρώπους και να μην χρησιμοποιεί προστασία. Μπορεί να παίξει μεγάλα χρηματικά ποσά ή να προβεί σε επικίνδυνες επιχειρηματικές επενδύσεις. Ένα άτομο μπορεί επίσης να δαπανήσει χρήματα για μεγάλα, ακριβά αντικείμενα ή να εγκαταλείψει μια δουλειά.

4. Από την άλλη μια καταθλιπτική κατάσταση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λυπημένοι, απελπισμένοι και να χάσετε το ενδιαφέρον σας για τα πράγματα που σας αρέσουν.

5. Να κοιμάστε περισσότερο από το κανονικό και να αισθάνεστε κουρασμένοι και υποτονικοί όλη την ώρα. Λαμβάνοντας βάρος και έχοντας αλλαγές στην όρεξη.Σημειώστε ότι η διπολική κατάθλιψη συχνά μοιάζει πολύ με τη Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή. Μόνο ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας μπορεί να διαφοροποιήσει τις δύο διαταραχές.

Πως να αντιμετωπίσετε τα άτομα με διπολική διαταραχή…

Δημιουργήστε κάποιες στρατηγικές για να μειώσετε τις επιπτώσεις σε σας και στους γύρω σας. Για όσους πλησιάζετε σε ένα διπολικό πρόσωπο, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε τη διάθεση τους όσο καλύτερα μπορείτε, ενώ συνεχίζετε με τη δική σας ζωή. Αν θέλουν να είναι μόνοι, ας είναι.  Μην κατηγορείτε τη διαταραχή για όλα όσα κάνουν. Εάν το άτομο με διπολική συμπεριφορά συμπεριφέρεται κατά τρόπο καταχρηστικό ή με εκφοβισμό, τα αντιμετωπίζετε σαν να μην υπάρχει η διπολική διαταραχή. Ζητήστε τους να φύγουν, για παράδειγμα. Θα τους κάνετε μια χάρη καθώς μαθαίνουν από την ανατροφοδότηση και από την απάντησή σας σε αυτά.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *