Πως να επικοινωνείτε αποτελεσματικότερα…

 

Καθημερινά όλοι μας επικοινωνούμε με δεκάδες ανθρώπους είτε αυτοί είναι η οικογένεια μας,φίλοι,συνεργάτες ή υπάλληλοι που μας εξυπερετούν.Οσο περισσότερο επικοινωνούμε ,τόσο συχνότερα πέφτουμε σε διάφορες “επικοινωνιακές “παγίδες.Ξέχναμε οτι έχουμε δικαίωμα να πούμε όχι σε μία πρόταση,να ζητήσουμε αυτό που επιθυμούμε καθώς και να εκφράσουμε ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας.Ακολουθώντας τα παρακάτω 10 βήματα ,μπορείτε να κάνετε μια αρχή για μια αποτελεσματικότερη επικοινωνία στην καθημερινότητα σας και να διεκδiκήσετε το αναδιαμφισβητητο δικαίωμα σας στην ελεύθερη έκφραση!

  1. Κοιτάξτε κατα πρόσωπο το άτομο στο οποίο μιλάτε κρατώντας  οπτική επικοινωνία.
  2. Ειναί σημαντικό να εχετε σταθερή στάση σώματος και να μην ρίχνετε συνεχως το βάρος απο το ένα πόδι στο άλλο διοτι προκαλείτε ανησυχία στον συνομιλητή σας.
  3. Μιλήστε με καθαρή και σταθερη φωνή.Αποφύγετε τους διστάγμους ,την γκρίνια και φυσικά τις φωνές!
  4. Περιγράψτε την κατασταση ή αυτό που ζητάτε απο τον συνομιλητή σας με εικόνες.
  5. Στην συνέχεια συνδέστε την περιγραφή που έχετε κανει με τα συναισθήματα που σας προκαλεί.
  6. Γίνετε συγκεκριμένοι στις απαιτήσεις ή στην αλλαγή που ζητάτε απο τον αλλον.Χρησιμοποιήστε εκφράσεις όπως “Θα μου άρεσε..” ή “Θα προτιμούσα..”
  7. Στην συνέχεια,επίσημάνετε τα αποτελέσματα που θα έχει η επιθυμητή αλλαγή ή συμπεριφορά αλλα και τις συνέπειες εαν δεν υπάρχει καμία αλλαγή!
  8. Μην ξεχνάτε να ακούτε με προσοχή τον συνομιλητή σας και να το δείχνετε επαναλαμβάνοντας καποιες φορές τα λεγόμενα του.
  9. Πάντα έχετε στο μυαλό σας ποιά είναι η δική σας θέση,ποιές είναι οι δικές σας σκέψεις και συναισθήματα στη κάθε περίσταση.Εαν εσείς οι ιδιοι δεν τις έχετε συνειδητοποιήσει,σίγουρα δεν θα μπορέσετε να τις κάνετε κατανοήτες σε άλλους!
  10. Τέλος,η επικοινωνία γίνεται πολυ πιο εύκολη εαν κρατάτε το πεδίο σας ανοίχτο!Ακούστε τις εναλλακτικές προτάσεις και αξιολογείστε τες ως πιθανές λύσεις των προβλημάτων σας .

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *