Πως να δώσετε τις πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί και τι πρέπει να γνωρίζετε…

Πως να δώσετε τις πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί και τι πρέπει να γνωρίζετε…

Οι πρώτες βοήθειες μπορούν να χρησιμεύσουν σε όλους. Είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να γνωρίζετε για να μπορέσετε να βοηθήσετε στην ανακούφιση του πόνου ή ακόμα και να σώσετε μια ζωή. Να προσφέρετε την κατάλληλη βοήθεια στο άτομο που σας χρειάζεται μέχρι να έρθουν τα εξειδικευμένα άτομα και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Aν βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει :

1. Να καλέσετε άμεσα την κατάλληλη εξειδικευμένη βοήθεια (Κλήση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.)) 166. Να δώσετε το τηλέφωνο και το όνομά σας και να τους ενημερώσετε για τον τόπο που βρίσκεστε, τον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια και τι ακριβώς έχει συμβεί.

2. Να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Το άγχος και η βιασύνη μπορεί να θέσουν την υγεία του θύματος σε κίνδυνο.

3. Να ελέγξετε τον τόπο του ατυχήματος για την ασφάλεια του θύματος αλλά και τη δική σας. (πχ. σβήσιμο της μηχανής του αυτοκίνητου, κλείσιμο της διαρροής αερίων ή τη διακοπή ρεύματος)

4. Να ελέγξετε την κατάσταση του θύματος. Αν αναπνέει κανονικά και αν έχει σφυγμό, το επίπεδο συνείδησης του και αν μπορεί να καταλάβει τι έχει συμβεί και που βρίσκεται. Αν μπορεί να δει και αν μπορεί να σας ακούσει.
*Για να ελέγξετε την αναπνοή του τοποθετήστε το χέρι σας στο διάφραγμα, κοιτάξτε αν ο θώρακας ανυψώνεται ή ακούστε τον ήχο της αναπνοής του.

5. Μη μετακινήσετε το θύμα, πρέπει να μείνει ακίνητο για τυχόν βλάβες. Αποφύγετε τον σοβαρότερο τραυματισμό.

6. ΚΑΡΠΑ ή αλλιώς Καρδιοαναπνεύστική Αναζωογόνηση. Μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε στιγμή.
 malakseis_in

  • Τοποθετήστε ανάσκελα το θύμα σε μια σκληρή επιφάνεια ώστε το στέρνο να συμπιέζεται πιο αποτελεσματικά. Τοποθετήστε και τα δυο σας χέρια πάνω στο στέρνο του και κλειδώστε τα δάχτυλα σας. Τεντώστε τους αγκώνες και πιέστε προς τα κάτω. Πιέστε δυνατά και γρήγορα.
  • Μετά από 30 συμπιέσεις, δίνονται 2 αναπνοές,κλείστε τα ρουθούνια του ασθενούς και τοποθετήστε το στόμα σας πλήρως πάνω από το δικό του. Επαναλάβετε μέχρι την επαναφορά σφυγμού.

Καλό θα ήταν να παρακολουθήσετε κάποια σεμινάρια ώστε η εκπαίδευση να γίνει σωστά και να ενημερώνεστε τακτικά για τα θέματα των πρώτων βοηθειών.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *