Πως θα κατοχυρώσετε τα δικαιώματα της πνευματικής σας ιδιοκτησίας…

Για εσάς που νιώθετε πως πρέπει να κατοχυρώσετε την ιδιοκτησία του δημιουργικού σας πνεύματος, περιγράφονται  παρακάτω οι δύο τρόποι. Απλά και εύκολα.

1. Τα έργα σας καλό θα είναι να είναι δακτυλογραφημένα σε Η/Υ και εκτυπωμένα εις διπλούν προκειμένου το ένα σετ να χρησιμοποιηθεί για την κατοχύρωση και το άλλο για προσωπική σας χρήση.

2. Μαζί με την δακτυλογράφηση του έργου σας, ετοιμάστε και εκτυπώστε επίσης ένα έγγραφο το οποίο θα έχει συνοδευτικό χαρακτήρα στο έργο σας και το οποίο θα παρουσιάζει συνοπτικά τα χαρακτηριστικά του έργου σας. Σε αυτό μην ξεχάσετε να γράψετε σε ποιόν ανήκει το έργο (δηλαδή το όνομά σας αν είναι δικό σας) και φυσικά να το υπογράψετε.

3. Έργο και συνοδευτικό έγγραφο τα τοποθετείτε ίσια (ατσαλάκωτα) σε φάκελλο που να τα χωρά με άνεση και αυτόν τον φάκελλο τον κλείνετε. – Τώρα ολοκλήρώσαετε την προεργασία σας πρίν την ολοκλήρωση της πνευματικής κατοχύρωσης.

Στη συνέχεια … Ο κλειστός φάκελλος που περιλαμβάνει το έργο προς κατοχύρωση, θα αποκτήσει το copyright με δυο απλούς τρόπους (έναν σχεδόν ανέξοδο και έναν στον οποίο θα χρειαστεί να δώσετε λίγα παραπάνω χρήματα) οι οποίοι όμως είναι το ίδιο νόμιμοι.

Ο σχεδόν ανέξοδος τρόπος είναι αυτός της κατάθεσης του φακέλλου στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ως συστημένη επιστολή. Πάνω στον όμως, φάκελλο θα γράψετε σαν όνομα αποστολέα και παραλήπτη το όνομά σας και φυσικά την διεύθυνσή σας αναφέροντας σαν ένδειξη παραλήπτη “προς πνευματική κατοχύρωση ιδιοκτησίας”.

Ο φάκελλος θα παραδοθεί στον ταχυδρομικό υπάλληλο, θα μπούν τα αναγκαία γραμματόσημα, εσείς θα παραλάβετε την απόδειξη αποστολής συστημένου την οποία δεν θα χάσετε ποτέ και θα περιμένετε απλά μερικές ημέρες μέχρι ο ταχυδρόμος της γειτονιάς σας θα σας χτυπήσει την πόρτα και θα σας ζητήσει να υπογράψετε την παραλαβή του φακέλλου σας στο οποίο θα έχει μπεί σφραγίδα ταχυδρομείου με την ημερομηνία επάνω να είναι η επίσημη ημερομηνία πνευματικής κατοχύρωσης. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο φάκελλος θα παραμείνει μονίμως κλειστός.

Αν εσείς θέλετε να νιώσετε πιο εξασφαλισμένοι τώρα, μπορείτε το έργο σας να το καταθέσετε σε δικηγόρο ο οποίος μέσω δικής του πράξης θα σας δώσει ημερομηνία κατοχύρωσης, θα σας εξηγήσει πιο αναλυτικά την όλη διαδικασία, αλλά θα τον πληρώσετε αδρά!

Είτε με τον ένα , είτε με τον άλλο τρόπο είστε έτσι κι αλλιώς εξασφαλισμένοι πως το έργο σας ανήκει σε εσάς 100% . Αν βρεθεί όμως κάποιος που θα διεκδικεί το έργο σας τότε εσείς τον φάκελλο με το έργο σας θα τον ανοίξετε αποκλειστικά στη δικαστική αίθουσα όταν αυτό θα σας ζητηθεί ώστε να δικαιωθείτε.

Αυτή είναι η όλη διαδικασία! Το κατοχυρωμένο έργο σας καλό θα είναι πλέον να το φυλάξετε σε μέρος που κρατάτε το προσωπικό σας αρχείο, μακριά απο μάτια και χέρια τρίτων.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη νομοθεσία που διέπει την πνευματική ιδιοκτησία, θα βρείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού http://www.yppo.gr/files/g_1939.pdf .


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *