Πως θα προστατέψω την μοτοσυκλέτα μου από κλοπή…

Πως θα προστατέψω την μοτοσυκλέτα μου από κλοπή…

Πως θα προστατέψετε την μοτοσυκλέτα σας από κλοπή.

Αρχικά, όσοι από τους ιδιοκτήτες μοτοποδηλάτων και μοτοσυκλετών θέλουν να πιστεύουν πως αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν πέσει θύμα κλοπής, δεν θα πέσουν και ποτέ, θα ήταν καλό να γνωρίζουν τις παρακάτω πληροφορίες.

1. Μόνο το 26% των κλεμμένων μηχανοκίνητων δικύκλων εντοπίζονται ξανά και επιστρέφουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, με την πλειονότητα αυτών να είναι κατεστραμμένες.

2. Το 45% των οδηγών δεν κλειδώνουν τα μοτοποδήλατα/μοτοσυκλέτες τους.

3. Το 80% των κλοπών γίνονται από την οικία του ιδιοκτήτη.

4. Το 60% των κλεμμένων μηχανών μετατρέπονται σε ανταλλακτικά.

5. Το ποσοστό κλοπών δικύκλων είναι διπλάσιο του ποσοστού κλοπών αυτοκινήτων.

6. Εαν ο κλέφτης τυγχάνει και επαγγελματίας (όπως για παράδειγμα να είναι ιδιοκτήτης συνεργείου ή με πτυχίο μηχανικού) ο χρόνος κλοπής κυμαίνεται  απο λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα έως 5-10 λεπτά. Ανάλογα  με το αντικείμενο της κλοπής.

Οι κυριότεροι τρόποι προστασίας της μηχανής σας από επιτήδειους κλέφτες αναφέρονται παρακάτω:

– Μην βάζετε σε πειρασμό επίδοξους κλέφτες, έχοντας συχνά την μηχανή σας σε κοινή θέα και στο ίδιο σημείο. Εάν δεν έχετε διαθέσιμο κλειστό γκαράζ, το οποίο είναι και το καλύτερο, φροντίστε να καλύπτετε την μηχανή με “κουκούλα” ώστε να μην γνωρίζουν το είδος και την μάρκα οι “περίεργοι”. Επίσης το κάλυμμα δεν πρέπει να φέρει στοιχεία που προδίδουν την μάρκα ή κάτι άλλο αλλά αντίθετα θα μπορούσε να φέρει παραπλανητικά στοιχεία. Έτσι λοιπόν δυσκολεύεται ο κλέφτης να ‘ρθει πανέτοιμος για το τι ακριβώς θα αντιμετωπίσει.

– Μην αμελήτε το κλείδωμα του τιμονιού. Είναι σίγουρα εύκολο να παραβιαστεί στις μέρες μας ωστόσο είναι και αυτό ένα προστατευτικό μέτρο και δυσκολεύει την μετακίνησή της. Ακόμα καλύτερα αν το κλείδωμα του τιμονιού γίνεται ξεχωριστά από το κλείδωμα τις μίζας.

– Μην αφήνεται περιθώρια στην κλειδαριά που χρησιμοποιήτε να έρθει σε επαφή με το έδαφος. Το έδαφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίσταση ή μοχλός και να δώσει πλεονέκτημα στις προσπάθειες παραβίασής της. Προτιμήστε το κλείδωμα του πλαισίου της μηχανής και όχι των τροχών ή των ψαλιδιών.

– Η χρήση παραπάνω του ενός τύπου κλειδαριάς ενδείκνυται για μεγαλύτερη προστασία. Εάν αυτό δεν σας φαίνεται υπερβολικό οικονομικά και χρονικά. Συνήθως οι κλέφτες έχουν μαζί τους τα κατάλληλα εργαλεία ενάντια ενός τύπου κλειδαριάς.

– Πάντα να κλειδώνετε την μηχανή σας σε ένα σταθερό σημείο. Μπορεί αυτό να σας παίρνει παραπάνω ώρα να σταθμέυσετε αλλά αξίζει. Πολλές κλοπές δικύκλων πραγματοποιούνται με την συνδρομή φορτηγών. Είναι συχνό φαινόμενο και εύκολο για οργανωμένους κλέφτες να σηκώσουν ολόκληρη την μηχανή με τα χέρια . Εάν το σταθερό σημείο δεν είναι δυνατή επιλογή προτιμήστε ένα άλλο όχημα πχ. μια άλλη μοτοσυκλετα. Αρκεί να είστε σίγουροι πως δεν είναι του κλέφτη. Όσες κλειδαριές και να χρησιμοποιήτε δεν είναι αρκετές από μόνες τους.

– Αφαιρέστε κωδικούς κλειδαριάς που τυχόν είναι κολλημένοι επί αυτής ώστε να μην επιδιώξει κάποιος άλλος να “κόψει” ακόμα ένα κλειδί σαν αυτά που βρίσκονται στο χρηματοκιβώτιό σας. Αποθηκεύστε τους κωδικούς κάπου αλλού όμως.

– Αγοράστε αξιόπιστα προιόντα έστω και αν το πληρώσετε ακριβά. Κλειδαριές δισκόφρενου με συναγερμό, κλειδαριές U απο ενισχυμένο ατσάλι, ασύμμετρες αλυσίδες (5/8 ίντσες η παραπάνω) και με εγγύηση αντοχής κατά όλων των γνωστών τρόπων παραβίασής τους. Όσο περισσότερες εγγυήσεις τόσο το καλύτερο.

– Να σταθμεύετε σε εμφανή σημεία με καλό φωτισμό και όχι σε ερημικά σημεία της πόλης.

– Η εγκατάσταση συναγερμού επιβάλλεται. Ακόμα καλύτερα εάν ο ήχος που παράγει κατά την ενεργοποίησή του δεν είναι ο συνηθισμένος. Προτιμήστε ήχους που θα προκαλέσουν την περιέργεια περαστικών και γειτόνων. Ο συνηθισμένος ήχος πολλές φορές δεν τραβάει την προσοχή. Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε ειδικό σύστημα εντοπισμού του οχήματός σας μέσω δορυφόρου αν και θα σας κοστίσει μερικές εκατοντάδες ευρώ.

– Μην θεωρήσετε αγένεια ή περιέργεια την παρατηρητικότητα. Να ελέγχετε το περιβάλλον σας. Εάν κάποιος άγνωστος, περίεργος τύπος στέκεται απέναντι από το σπίτι σας ή στην γωνία του τετραγώνου συχνά τις τελευταίες μέρες , εάν αντιλαμβάνεσθε πως κάποιο όχημα για αρκετή ώρα σας ακολουθεί και παρόλο που κάνετε επίτηδες άσκοπη διαδρομή συνεχίζει κλπ., όλα αυτά είναι ενδείξεις που θα πρέπει να σας εφιστούν την προσοχή. Οι επαγγελματίες κλέφτες ακολουθούν το επόμενο θύμα τους, το παρακολουθούν, μαθαίνουν την καθημερινότητά του και “χτυπούν”. Μην τους οδηγείται εκεί που θα ήθελαν να πάτε.  Η εμφανής καχυποψία λειτουργεί σαν πρόληψη κατά των κλοπών.

Όλα τα ανωτέρω είναι συνοπτικά, κάποια από τα μέτρα που θα πρέπει να λάβετε για την προστασία της μηχανής σας διότι ακόμα και αν πάρετε τα λεφτά σας από την ασφάλεια σας, αυτό θα πάρει μήνες ταλαιπωρίας και γραφειοκρατίας.

Επίσης θα αναφέρω κάποια γεγονότα επιπλέον:

1. Οι κλέφτες δεν στοχεύουν πάντα ολόκληρη την μηχανή. Στοχεύουν πολλές φορές στα ανταλλακτικά. Οπότε ο συναγερμός και κλειδαριές δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Μην κοιμάστε βαριά, μην αδιαφορείτε σε ομιλίες και θορύβους έξω από το σπίτι σας και αν μένετε έως αργά ξύπνιοι βγήτε και ρίξτε δυο ματιές. Ακόμα και το ανοιχτό γκαράζ δεν προστατεύει αλλά κάνει το έργο των κλεφτών πιο εύκολο.

2. Μην διστάζετε να καλείται το 100 και να ενημερώνετε το τοπικό αστυνομικό σας τμήμα για ύποπτα άτομα/ οχήματα. Το τι είναι ύποπτο το κρίνετε εσείς και να θυμάστε αυτή είναι η δουλειά της αστυνομίας και δεν “ενοχλείται”. Δώστε όσο πιο σαφή περιγραφή του ύποπτου ατόμου ή οχήματος.Ο έλεγχος λειτουργεί σαν πρόληψη και κάθε επίδοξος κλέφτης θα το ξανασκεφτεί όταν καταγραφούν τα στοιχεία του σε σημείο κοντά σε εσάς. Εν δυνάμει κλέφτες ή συνεργοί είναι και γυναίκες (για να μην θεωρηθώ φαλλοκράτης).

3. Στις μέρες μας, αποφύγετε την στάθμευση σε σημεία της Αθήνας όπου γίνονται συχνά πορείες και επεισόδια. Εκεί η διέλευση του κόσμου και η καλή ορατότητα δρουν αντίστροφα.

4. Ο κόσμος σήμερα, αδιαφορεί από φόβο ή αναισθησία για το τι συμβαίνει γύρω του. Μην επαναπαύεστε στην συμμετοχή περαστικών για την αποτροπή ενδεχόμενης κλοπής της μοτοσυκλέτας σας. Οι δράστες κλοπών έχουν απίστευτο θράσος σε σημείο που δεν φαντάζεται κάποιος. Ακόμα και αν είστε σε καφετέρια φροντίστε να έχετε οπτική επαφή με την μηχανή.

5. Φροντίστε με τον καιρό οι γείτονες να μάθουν πως το συγκεκριμένο δίκυκλο είναι δικό σας. Μπορούν να είναι τα επιπλέον μάτια σας όταν λείπετε.

6. Ακόμα και μετά την κλοπή, η ψυχραιμία σας, η ακρίβεια και το πλήθος των πληροφοριών σχετικά με τους δράστες ίσως σας φέρουν πίσω αυτό που σας αφαίρεσαν εάν τις μοιραστείτε έγκαιρα με τους αρμοδίους.

Όλα αυτά θα σας ενισχύσουν σημαντικά για μια μακροχρόνια σχέση με την αγαπημένη σας…… μηχανή.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *