Μάθε πώς να λες ΟΧΙ…

Η λέξη όχι δεν υπάρχει μέσα στο λεξιλόγιό σου με αποτέλεσμα να αναλαμβάνεις ευθύνες ακόμη και αν δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε αυτές. Παρακάτω υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να μάθεις να αρνείσαι και να βάλεις στην καθημερινότητά σου την λέξη ΟΧΙ…

1. Σκέψου πρώτα τις δικές σου ανάγκες. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου για να μη δυσαρεστήσεις τους άλλους δέχεσαι να προσφέρεις τη βοήθειά σου, δίχως να σκεφτείς εάν είσαι σε θέση. Δεν είναι υποχρέωσή σου να βοηθάς τους πάντες! Βάλε μπροστά τα δικά σου θέλω!

2. Μην ξαφνιάζεσαι. Πολλές φορές έχει συμβεί να δεχτείς κάτι επειδή η ερώτηση σε ξάφνιασε και δεν είχες τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτείς τι άλλες εναλλακτικές έχεις. Καταλήγεις να αποφορτίζεις τους άλλους για να φορτίζεσαι εσύ. Όταν έρχεσαι σε δύσκολη θέση και δεν ξέρεις τι να απαντήσεις, μπορείς απλά να ζητήσεις λίγο περισσότερο χρόνο για να το σκεφτείς.

3. Διώξε τις ενοχές. Κάθε φορά που αρνείσαι κάτι σε κατακλύζουν οι τύψεις. Δεν είναι υποχρέωσή σου να είσαι πάντα διαθέσιμη όταν σε χρειάζονται οι φίλοι ή η οικογένειά σου ή ακόμη και ο σύντροφός σου. Να θυμάσαι ότι αυτοί που σε αγαπούν δε θα σε κρίνουν αρνητικά αν πραγματικά αδυνατείς να τους ακολουθήσεις ή να τους εξυπηρετήσεις.

4. Κάνε πρόβες. Δεν γνωρίζεις πώς να αρνηθείς χωρίς να γίνεις αγενής. Κάνε συχνά πρόβες μπροστά στον καθρέφτη για να είσαι έτοιμη όταν έρθει η μεγάλη ώρα της… άρνησης.

 

5. Μάθε να αρνείσαι με διπλωματία. Ο τρόπος με τον οποίο θα αρνηθείς έχει μεγάλη σημασία. Εάν είσαι ευγενική και εξηγήσεις τους λόγους για τους οποίους δεν μπορείς οι άλλοι θα αποδεχτούν το ΟΧΙ ευκολότερα. Επισήμανε πώς έχεις την πρόθεση και την θέληση να βοηθήσεις, αλλά εξήγησε ότι δυστυχώς δεν μπορείς με «μαγικές» φράσεις όπως «Συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να…», «Δυστυχώς μου είναι αδύνατο να…», κτλ.

6. Πρότεινε εναλλακτική. Αν έχεις όλη την καλή πρόθεση να βοηθήσεις αλλά είναι αδύνατο τη δεδομένη στιγμή μπορείς να προτείνεις μια εναλλακτική. Οι συνεργάτες και οι φίλοι σου σίγουρα θα εκτιμήσουν την διάθεσή σου να τους εξυπηρετήσεις ακόμη και αν τελικά αυτό δεν καταστεί εφικτό.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *